Friday, May 4, 2012

BOOKING NO PLAT KERETA KAT JPJ

AP dah lulus. So, boleh la booking no plat kereta. Tiada pengalaman pun booking no plat kereta tapi nak cuba booking la no yang dikehendaki. Sebenarnya wife aku yang beria-ria tak nak no plat KL, katanya nak no plat Johor. Kalau begitu, nak tak nak kena register kereta kat JPJ Johor. Tak boleh register kat KL. Ingatkan kat JPJ mana-mana pun boleh, register no Johor tapi buat kat KL, tapi tak boleh daaa....

Kami ke JPJ Sri Gading. Untuk booking no ni pun kena tengok nombor juga. Booking dan tender (tawaran) adalah benda yang berbeza. Baru aku tahu, ingatkan sama je. Kalau tender, boleh rujuk website JPJ untuk harga minimum (harga buka tender)

Golden Number (Minimum Reserve Price: RM10, 000)

1     2     3     4     5     6     7    8     9    10 
Interesting Number (Minimum Reserve Price: RM 2,000)



11  12  13  14 15  16  17 18  19  22  28  33  33  55  66  77  88  99
111      222      333      555      666      777      888        999
1111    2222    3333    5555    6666    7777    8888    9999

Popular Number (Minimum Reserve Price: RM 300)

20           21           23           24           25           26           27
29           30           31           32           34           35           36
37           39           40           41           42           43           44
45           46           47           48           49           50           51
52           53           54           56           57           58           59
60           61           62           63           64           65           67
68           69           70           71           72           73           74
75           76           78           79           80           81           82
83           84           85           86           87           89           90
91           92           93           94           95           96           97
98           100         200         300         400         500         500
700         800         900         1000       1001       1122       1221
1133       1331       1155       1551       1166       1177       1771
1188       1881       1199       1919       1991       2000       2002
  2020       2211       2112       2233       2332       2255       25225
2552       2266       2662       2277       2727       2772       2288
2828       2882       2299       2929       2992       3000       3003
3030       3300       3131       3113       3322       3232       3223
3355       3535       3553       3366       3636       3377       3773
3388       3838       3399       3939       3993       4000       5000
5005       5515       5115       5522       5533       5353       5335
5566       5665       5577       5775       5588       5885       5599
5995       5000       5006       6611       6116       6622       6633
6336       6655       6556       6677       6776       6688       6868
6886       6699       6969       6996       7000       7007       7070
7711       7171       7117       7722       7227       7733       7373
7755       7557       7766       7667       7788       7878       7887
7799       7997       8000       8008       8811       8181       8118
8822       8228       8833       8383       8338       8855       8558
8866       8668       8877       8778       8899       8989       8998
900         9009       9911       9119       9922       9229       9933
9339       9955       9559       9966       9696       9669       9977
                             9779       9988       9898       9889


Kami nak no plat JNP XXX. Kami hanya nak booking no je, bukannya tender. Ye la , tengok la harga minimum tender paling kurang pun RM300 untuk interesting nombor. Golden number, jangan berangan la..muahahaha. Tak sanggup rasanya nak keluarkan min RM10,000 untuk dapatkan no class gitu. Ada banyak duit tak pe la kan. Ambil yang booking je la, baru standard harga RM210 je. Booking no tidak perlu ada masa menunggu. Kemukakan form, nombor tiada yang booking, terus JPJ block kan nombor tu. Means that, kita dah dapat nombor tu. Tender, kena kemukakan borang tender, nyatakan harga tender, lepas tu tunggu la keputusannya. 

Untuk tender nombor, kalau menang, must be register within 3 months from date won.
Booking nombor, sebulan je. Kalau tidak register, nombor tersebut akan diambil balik oleh JPJ dan duit beli nombor hangus.

Macammana nak booking no kat JPJ?

1. Download borang M.V.10A (boleh dapatkan di JPJ)
2. Salinan Kad Pengenalan pemohon

Nak sumbit form pun kena tengok je current number/running number yang ada sekarang. Boleh rujuk ke website JPJ. Contohnya, aku nak pakai JNPXXX, masa current number JNN9000 tu dah boleh start pergi JPJ, tanya JPJ booking number untuk JNPXXX dah buka ke? kat Johor ni, yang aku tengok, lebih kurang 1000 pendaftaran kereta sehari. Kena cepat sbb kalau lambat takut nombor 3 angka tu dah habis. 

Tapi tak semestinya no yang tiada dalam senarai di atas tu adalah nombor booking. Aku pun pelik juga, ingat nak tempah nombor JNP808 atau JNP707, tapi pegawai JPJ tu kata, ni nombor tender ni, bukan booking. Biasanya no 3 angka kapit kapit ni adalah nombor tender walaupun tiada dalam senarai no interesting/popular. Pegawai tu kata kalau nak juga kena tender. Atau kalau nak juga2, kena jumpa pengarah JPJ sendiri,nanti Pengarah JPJ akan tentukan harga belian, tu pun kalau ada lagi.

So, untuk jimatkan masa dan malas nak turun sendiri ke JB, kami ambil keputusan untuk booking no 3 angka yang sama dengan kereta kami dulu, JNPX22. Pegawai tu check dalam sistem, nombor ni tidak berpunya lagi. Terus kami booking, bayar RM210. JPJ akan bagi borang resit pembelian dan stamp atas borang "DAFTAR SEBELUM"
Nanti masa nak buat geran, form ni kena bawa. 
 
No Terkini di JPJ (running number)
http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=20&lang=ms



9 comments:

  1. so klau nak book no. XXX (tiga angka, no takde susunan pun), rm210 dah cukup ke?

    ReplyDelete
  2. Bergantung atas nombor sebenarnya...kalau no kepit2, biasanya tender
    Mcm sy, sy cuba booking no XXX yg sama dgn alphard tetiba ada org yg tender ..maknanya sy kena lawan la..RM300 above...

    Nak senang, bro pegi sendiri ke JPJ, tanya no yg dikehendaki tu ada available x? atau ada x org yg tender?
    kalau x de, terus booking. kalau ada org tender kene lawan..

    ReplyDelete
  3. Thank you for the information... :-)

    ReplyDelete
  4. Owner kereta kene pergi sdiri ke ek?boleh x wakilkan adik ke abg ke tlg pergi belikan.bawak form and salinan ic?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh diwakilkan - tiada masalah....

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Kalau saya dah dapat resit nombor tu, contoh saya beli nombor kat terengganu ..
    Pahtu saya nak beli motor kat KL boleh tak?..

    ReplyDelete
  7. boleh je nak beli kereta kat mana2....x silap saya registration kene kat Terengganu juga la...beli kat KL, dokumentasi (car registration) kat Terengganu...

    ReplyDelete